Maken biogas wordt gemakkelijker

In een persbericht van de provincie Friesland is vrijdag bekend gemaakt dat de lijst met producten die vergist mogen worden uitgebreid zal worden. Dit maken de kansen om tot rendabele vergisting over te gaan groter zie onderstaand bericht:

Mensen die een biovergister hebben kunnen nog voor de zomer meer producten vergisten. Op dit moment mag bijvoorbeeld bermgras nog niet vergist worden. Terwijl bermgras prima vergist kan worden. Dat geldt ook voor dierlijke mest. De lijst met producten die vergist mogen worden wordt uitgebreid. Dit is het resultaat van overleg tussen Staatssecretaris Henk Bleker en de Friese gedeputeerde Piet Adema.

Piet Adema is er blij mee: ” We vragen hier al jaren om. Samen met ons wachten eigenaren van vergisters al lang op toestemming om meer producten te vergisten. LTO-Nederland en de Biogas Brancheorganisatie (BBO) willen dit ook graag. Het opwekken van biogas heeft in Fryslân veel mogelijkheden. We moeten alles aangrijpen om de schepping op een duurzame wijze moeten over te dragen aan komende generaties. Het opwekken van duurzame energie moeten we dus echt serieus nemen.

In het vergistingsproces voegen boeren natuurlijke producten zoals aardappelen- en fruitschillen toe aan mest. Deze covergistingsproducten versnellen het vergistingsproces. Zo ontstaat biogas. Als meer producten op de lijst komen te staan, wordt het aanbod groter en de kostprijs lager. Daarmee wordt het economisch rendement van de vergister hoger. Boeren kunnen meer biogas maken en ze mogen de reststroom als meststof gebruiken op het land. Daarmee is het aantrekkelijker om groene energie te maken.

Gedeputeerde Adema heeft mede namens de andere provincies aangedrongen op een snelle uitbreiding van de lijst en verkorting van de procedure. Bovendien is in andere landen de lijst langer, waardoor Nederland nu stoffen exporteert, die we zelf zouden kunnen gebruiken bij de vergisting en productie van biogas.


Advertenties

Over bas vendrig

Stedenbouwkundige bij HKB stedenbouwkundigen HKB werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven! Recente projecten: SCHIEDAM Ontwikkelingsvisie Binnenstad OUD-BEIJERLAND Visie Waterfront Visie Stougjesdijk-Oost MIDDEN-DRENTHE Structuurvisie ONDERZOEK Duurzaamheid is Bullshit
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s