HKB spreekt op internationale krimpconferentie

Op 16 en 17 februari 2011 werd in Amsterdam de internationale conferentie ‘Shrinkage in Europe; causes, effects and policy strategies’ gehouden over krimp in Europa. Naast specialisten als Brian Robson (the University of Manchester), Sylvie Fol (Université Paris Sorbonne-Paris IV) en Thorsten Wiechmann (Technische Universität Dortmund) was HKB Stedenbouwkundigen ook vertegenwoordigd. Er werden verschillende Europese voorbeelden van krimpende steden en regio’s gegeven en over de oorzaken en gevolgen werden vele studies gepresenteerd. HKB Stedenbouwkundigen presenteerde strategieën hoe ruimtelijk gezien met krimp om te gaan.

Shrinkage in Europe; causes, effects and policy strategies Inmiddels is krimp in Nederland een wijd verspreid begrip. Zowel in het noorden als in Limburg en Zeeland neemt het inwonertal de laatste jaren af. Het is echter geen fenomeen dat zich alleen in Nederland afspeelt. In heel Europa is het proces van bevolkingsafname te merken. De omvang en de duur van krimp verschilt per regio, maar ook de oorzaken verschillen. Afhankelijk van de locatie en omliggende steden worden de oorzaken vooral gevonden in de demografische en economische transities. De bevolking wordt steeds ouder, terwijl de geboortecijfers dalen. In combinatie met het proces van de-industrialisatie en een economische herstructurering zorgt het voor een negatieve migratiestroom. De werkgelegenheid concentreert zich in bepaalde regio’s wat een grotere werkloosheid tot gevolg heeft in de oorspronkelijke vestigingsregio.

Visiekaart Nieuw Stroomland, Leeuwarden

Visiekaart Nieuw Stroomland, Leeuwarden

Ondanks de verschillen zijn de gevolgen op bijna elke locatie gelijk: grote leegstand van woningen, afname van voorzieningen en problemen met betrekking tot leefbaarheid. Het draagvlak van winkels, scholen en sportvoorzieningen neemt af, werk is moeilijk te vinden en het onderhoud van de openbare ruimte gaat achteruit. Gevolgen zijn een sociale segregatie en een vermindering van gemeentelijke belastinginkomsten, waardoor ingrijpen lastig wordt.

Stedenbouwkundig plan Noordrand Blauwestad

Stedenbouwkundig plan Noordrand Blauwestad

Naar aanleiding van de vele voorbeelden en strategieën werd tijdens de conferentie duidelijk dat, afhankelijk van de typologie van elke stad (geïsoleerd, afhankelijk of juist niet), er andere oorzaken van krimp zijn en deze dus ook een andere aanpak vergen. Naast het stimuleren van culturele functies, bleek ook de ontwikkeling van natuur en recreatie een kansrijke transitiemotor te zijn. De gebieden worden hierdoor weer aantrekkelijker als woon-/werkplek. Identiteit blijkt daarbij het sleutelwoord te zijn. De voorbeelden van HKB konden goed illustreren hoe de identiteit van de regio ruimtelijk vertaald kan worden.

Herstructurering Opwierde, Appingedam

Herstructurering Opwierde, Appingedam

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in HKB nieuws en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s