Beeldenroute stadshart Bratislava

De stad Bratislava heeft haar historisch centrum geactiveerd met een serie standbeelden. Na het communisme werd de binnenstad opgeknapt en geschilderd. Daarnaast werden een aantal standbeelden geplaatst. De populariteit van deze beelden zorgen er weer voor dat er meerdere werden geplaatst.
De beelden lokken interactie uit met hun omstanders en verwijzen met een knipoog naar de lokale geschiedenis. Ze zijn erg populair. Veel foto’s worden gemaakt terwijl men langs de beelden poseert.

Paparazzi

Paparazi staat op de hoek van het Restaurant Paparazzi. Hij maakt foto’s van iedereen die het gebouw betreedt. Voor wie die niet weet wordt het geïnterpreteerd als een knipoog naar de vele toeristen die door de binnenstad lopen.

Napoleon

De Franse soldaat

Een Franse soldaat leunt op een bankje in het centrale plein. De stad Bratislava is twee keer door de Franse legers aangevallen en Napoleon bezocht de stad in 1809. De soldaat wordt geridiculiseerd doordat zijn hoed over zijn hoofd valt.

De legende gaat dat een Franse gewonde soldaat genaamd Hubert in Bratislava bleef wonen nadat hij verliefd was geworden op een zuster. Hij begon wijn te produceren op basis van de Franse traditie. Deze bubbelwijn ‘Hubert’  is nog steeds erg populair in Slowakijke.

Schoner Naci

Schoner Naci

Dit standbeeld verbeeld het elegante stadsleven. Schoner Naci (mooie Ignaz) was een beroemdheid in Bratislava aan het begin van de 20e eeuw. Op Rybarska straat begroet hij de mensen. Volgens de legende verloor zijn verstand door verliefdheid. Ondanks dat hij straatarm was liep hij chique gekleed door de straten. Passanten gaven hem brood en hij gaf een bloem aan de dames.

Cumil - Peeper

Cumil - of de Gaper

De gaper. Dit is een van de meest populaire standbeelden in het oude centrum. Op een zonnige dag staan er permanent mensen langs te poseren, danwel kinderen op te spelen.Er zijn verschillende uitleggen aan de betekenis van dit standbeeld. In het ene geval gaat het om iemand die aan het riool aan het werken is. In een andere versie is het iemand die rust en tot slot spreekt men over iemand die bij de dames onder de rokjes probeert te gluren.Omdat hij al vaker door (vracht)wagens is aangereden heeft het stadsbestuur besloten om hem een eigen verkeersbord te geven.

The Taunter in Panska street

De Schertser in Panska straat

De Schertser is één van de oudere beelden in Brastislava. Je moet ook goed kijken om hem te vinden. Het beeld zit in de gevel vlakbij het plein met de kathedraal. Volgens de verhalen is het beeld bedoeld om de overbuurman van dit pand belachelijk te maken. Blijkbaar zat deze altijd naar buiten te loeren en omstanders te bespioneren. De eigenaar van het pand heeft toen een beeldje in gevel aangebracht waarin hij deze overbuurman persifleert als een naakte kobold. In een minder populaire versie gaat het om een man dit naar het raam rent om de Kroning bij de kathedraal te zien.

Hans Christian AndersenFaerytales by Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen

Op het Hviezdoslavplein ligt een mooie boulevard met diverse standbeelden. Een van de leukste is het beeld van Hans Christian Andersen. Deze heeft ooit over de stad Bratislava gezegd ‘als je een sprookje wilt, jullie stad is zelf één groot sprookje’.  In zijn standbeeld zijn meerdere van zijn sprookjes verwerkt. Kinderen proberen ze allemaal te raden.

Post

Mailbox No.1

De Brievenbus Nr. 1 is een van de meer recentere standbeelden. Het standbeeld laat een brievenbus zien met spelende kinderen. De brievenbus functioneert ook nog als zodanig en wordt elke dag door de posterijen geleegd.

Guard

Het wachthuis

Op het centrale plein staat een beeld van een wachthuisje. Dit is een verwijzing naar  het originele wachthuis dat op deze plaatjes heeft gestaan. Het bewaakte het stadhuis dat in gebruik werd genomen in 1767 en in 1860 afbrandde. Nu bewaakt het standbeeld slechts de achterliggende Japanse ambassade.

Advertenties

Over hkblabla

HKB stedenbouwkundigen werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Daarom hebben wij naast ontwerpers, planologen, juristen en onderzoekers in huis en hebben we directe relaties met planeconomen en procesadviseurs. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven!
Dit bericht werd geplaatst in Opgevallen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Beeldenroute stadshart Bratislava

  1. Pingback: Brusselse beelden | HKB stedenbouwkundigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s