Europese Week van de Duurzame Energie

De Europese Week van de duurzame energie 2011 moet de bevolking, het bedrijfsleven en de overheid in Europa warm maken voor energiezuinige oplossingen. Duurzame energie, die wordt opgewekt met zonlicht, windkracht, waterkracht of biomassa, voorziet in iets meer dan 10% van de energiebehoefte van de Europese Unie.Sinds 2005 probeert de Europese Week van de duurzame energie de ontwikkeling ervan te stimuleren en duidelijk te maken dat iederereen zijn steentje kan bijdragen om het energieverbruik te verlagen.

  • Tussen 11 en 15 april worden er in 43 Europese landen meer dan 600 evenementen georganiseerd met in totaal ongeveer met ongeveer 30 000 deelnemers. Dit jaar ligt het accent op energie-efficiëntie en duurzame energie.
  • In het Zweedse Örebro gaan bijvoorbeeld de winnaars van een quiz naar huis met energiezuinige prijzen.
  • In het Spaanse Albacete leert een lokaal adviesbureau je hoe je tot 15% benzine kunt besparen.
  • In Parijs wordt er tijdens een “groen aperitief” gediscussieerd over de rol van ondernemers in de economie en bij de bescherming van het milieu.
  • In Brussel vindt het grootste evenement over duurzame energie plaats. Politici en vertegenwoordigers van de wereld van de wetenschap en de industrie komen daar bijeen voor allerlei conferenties en tentoonstellingen, onder meer rond het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen en het milieuvriendelijker maken van de Europese industrie. De hoofdstad van Europa heeft een beloning in petto voor de meest ambitieuze en innoverende projecten: zes ervan krijgen van de Europese Commissie de Europese prijs voor duurzame energie. Een van de prijswinnaars van 2010 was een programma waarmee het energieverbruik van de scholen in Boedapest met 40% is verlaagd.

Al deze inspanningen moeten ertoe bijdragen dat de Europese Unie haar doelstellingen voor 2020 haalt, namelijk 20% minder uitstoot van broeikasgassen, 20% van de energiebehoefte opwekken met duurzame energie en een 20% lager energieverbruik.

In Groningen kwamen vandaag, als bijdrage aan de Europese Week van de Duurzame Energie HKB stedenbouwkundigen, Esthericon en ROiD bij elkaar om de eerste stap in het onderzoek Duurzaamheid is Bullshit te bediscussiëren. En dat er nog flink wat werk aan de winkel is werd tijdens dit overleg nog maar eens onderstreept.

In Nederland is nu slechts 9% van de in Nederland geproduceerde elektriciteit voorkomt uit hernieuwbare bronnen, zoals wind, water en zon. De productie van biomassa op landbouwbedrijven is goed voor slechts 0,5 % van de totale energieproductie in Nederland. Willen we de Europese doelstelling van 20% duurzame opgewekte energie in 2020 halen dan zullen we op alle fronten aan de bak moeten. Wanneer wel de mest van alle koeien in Nederland benutten voor vergisting van biogas kan deze 0,5% worden verhoogd naar 2,2 % van de totale energieproductie. Wanneer we dan ook nog eens de uitwerpselen van alle varkens, kippen en homo sapiens gaan omzetten in biogas dragen we met zijn allen toch een substantieel deel bij aan de Europese energie doelstellingen!

Advertenties

Over bas vendrig

Stedenbouwkundige bij HKB stedenbouwkundigen HKB werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven! Recente projecten: SCHIEDAM Ontwikkelingsvisie Binnenstad OUD-BEIJERLAND Visie Waterfront Visie Stougjesdijk-Oost MIDDEN-DRENTHE Structuurvisie ONDERZOEK Duurzaamheid is Bullshit
Dit bericht werd geplaatst in media, onderzoek Duurzaamheid is Bullshit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s