Biovergisters leiden verlies door subsidies buitenlandse concurrentie

Vandaag zijn we op onderzoek uitgegaan naar de kansen voor vergisting van biomassa op Goeree-Overflakkee. Zo op het eerste gezicht een prima plek voor vergising van biomassa. Grote melkveehouderijen en meer dan voldoende land voor productie van coproduct voorhanden.

  

Toch zijn we geen vergister tegengekomen op dit eiland. Uit gespreken met melkveehouders blijkt het te risicovol om te investeren in een vergister en is de landbouwgrond te goed om te dienen als productiegrond voor coproducten. Ook wezen zij op de onbetrouwbare overheid als het op het subsidie beleid aankomt, zoals ook afgelopen week in trouw te lezen was:

Bijna de helft van de Nederlandse bio-vergisters leidt verlies omdat hun concurrenten in België en Duitsland subsidie krijgen en onze regelgeving te streng is. Zo krijgen buitenlandse concurrenten subsidie voor het gebruik van groene stroom.

Een jaar eerder was dat nog 60 procent. “Dit jaar wordt niet beter”, verwacht sectormanager duurzaamheid Van den Boom, van De Rabobank in dagblad Trouw.

Een ander probleem is dat de Nederlandse regels voor wat vergist mag worden veel strenger zijn. Bij vergisting komt het giftige zwavelwaterstof, methaan en koolstofdioxide vrij. Binnenkort wordt de handreiking hierover geactualiseerd, zo bericht het blad Handhaving van de Vrominspectie in het meest recente nummer.

Van den Boom stelt verder dat de subsidieregeling te vaak verandert. Eerst was er de MEP-regeling, die in 2006 onverwachts werd stopgezet. In april 2008 trad de SDE-subsidie in werking  en die verschilt van jaar tot jaar. Eind 2010 berichtte het Ministerie van EL&I dat er een nieuwe SDE+ regeling komt. De regeling komt naar verwachting pas medio 2011 naar de Tweede Kamer. 

De SDE+ moet volgens Verhagen robuust zijn en flexibel waar het gaat om technologische ontwikkelingen. Daarom wordt de subsidie aan een maximumbedrag per kilowattuur (kWh) gebonden. Ook wordt de openstelling van de regeling gefaseerd waarbij het subsidiebedrag in de eerste fase het laagste is en in de vierde en laatste fase het maximum bereikt.

bron: http://www.vromtotaal.nl

Advertenties

Over bas vendrig

Stedenbouwkundige bij HKB stedenbouwkundigen HKB werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven! Recente projecten: SCHIEDAM Ontwikkelingsvisie Binnenstad OUD-BEIJERLAND Visie Waterfront Visie Stougjesdijk-Oost MIDDEN-DRENTHE Structuurvisie ONDERZOEK Duurzaamheid is Bullshit
Dit bericht werd geplaatst in media, onderzoek Duurzaamheid is Bullshit en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s