Wi-fi City

De Estlandse hoofdstad Talinn heeft vele kenmerken: het uitstekend gepreserveerde middeleeuwse stadshart, de nabijheid van Helsinki, het hoge Songfestivalgehalte. Misschien minder bekend is dat de stad is gehuld in een grote Wi-fi wolk (free wireless remote internet).

Techneuten uit Estland (of E-stonia zoals sommige het noemen) hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van de Wifi technologie. Verder is Skype is in Estland uitgevonden. Een sterke lobby heeft er voor gezorgd dat iedereen in de stad ( en in bus naar Riga of vrijwel elke winkel en bar in het land) nagenoeg toegang heeft tot een gratis Wifi netwerk. Het is zowel een marketingtruc, een sociaal experiment, als ook een manier om efficiënter te kunnen werken en informatie te verspreiden.

De permanente toegang is inderdaad makkelijk als je even snel iets wilt opzoeken. (Zeker  wanneer je geen dure internationale downloadkosten wilt hebben tijdens je vakantie.) Zelfs met een ipod kun je al op het netwerk. Kijk dan ook niet verbaast op wanneer de Estlandse jeugd groepsgewijs met hun telefoon bezig is facebook te updaten, in plaats van een geanimeerd gesprek te voeren. Met andere mogelijkheden van het wi-fi netwerk wordt nog geëxperimenteerd. Zo kon je online je stem uitbrengen voor de verkiezingen en worden vele overheidsdiensten op het net gebracht. Ook wordt veel actuele informatie over locaties en evenementen via internet aangeboden.

In Nederland is een grootschalig Wifi-netwerk technisch mogelijk. Rotterdam heeft een soort van netwerk maar hiermee kun je alleen op informatieve pagina’s van de gemeente en het openbaar vervoer. Een volledig open netwerk zit er helaas nog niet in. Volgens geruchten zit hem dat vooral in telecomaanbieders die bang zijn hierdoor inkomsten mis te lopen. In Groningen is met een staddekkend wifinetwerk geëxperimenteerd, maar helaas bleek de dekking te beperkt. Helaas… nog even wachten.

Meer info op :

Advertenties

Over hkblabla

HKB stedenbouwkundigen werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Daarom hebben wij naast ontwerpers, planologen, juristen en onderzoekers in huis en hebben we directe relaties met planeconomen en procesadviseurs. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven!
Dit bericht werd geplaatst in Opgevallen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s