De Copacobana print

Velen hebben de architectuurtrends van de afgelopen tijd opgemerkt. Zo was de ‘ Blob’ een tijdlang populair, en momenteel sieren groene gevels en daken menig ontwerp. In de landschapsarchitectuur zijn er vergelijkbare trends. Gebaseerd op het straatpatroon van het beroemde strand in Rio de Janeiro, worden varianten op de zwart-op-wit print ingezet om een speelse en vriendelijke openbare ruimte te creëren.

Burle Max heeft met zijn ontwerp voor het Copacobana strand in 1970, deze strook stad verheven tot icoon van de stad Rio de Janeiro. Het ontwerp was gebaseerd op Portugese patronen. Tegelijkertijd nam hij de vrijheid om met speelse lijnen een beeld te vormen dat duidelijk familie, maar ook zeer divers is.

Het plezier dat zijn ontwerpen uitstraalt heeft veel navolging gekregen. Je komt ontwerpen  die refereren aan het werk van Max tegen over de hele wereld.

originele Copacobana strand

Hier volgen een aantal voorbeelden van de varianten welke geïnspireerd zijn door het handschrift van Burle Max.

Moscow

Amersfoort

Bratislava

Utrecht

Den Haag

Advertenties

Over hkblabla

HKB stedenbouwkundigen werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Daarom hebben wij naast ontwerpers, planologen, juristen en onderzoekers in huis en hebben we directe relaties met planeconomen en procesadviseurs. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven!
Dit bericht werd geplaatst in Opgevallen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Copacobana print

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s