Eerste resultaten onderzoek Duurzaamheid is Bullshit

Terwijl de wereld van de duurzame energie zich roert…..

….. zijn wij druk bezig geweest met de afronding van onze eerste verkenning naar de productie van biogas op landbouwbedrijven. De bevindingen zijn hieronder te vinden. De belangrijkste voorlopige conclusie uit het onderzoek zijn, dat:

  1. zonder subsidie er geen rendabele vergisting van biomassa op landbouwboerderijen kan plaatsvinden.
  2. de huidige wijze waarop er subsidie beschikbaar is voor de vergisting van biomassa, niet altijd voortkomen uit de doelstelling om een zo hoog mogelijke energieopbrengst te behalen, maar dat het oplossen van het mestoverschot ook een belangrijk motief is.
  3. de huidige sturing door de overheid (dmv subsidies) een verarming van de landschappelijke diversiteit van Nederland stimuleert.
  4. er (dus ook) gekeken kan worden op welke wijze stimulering van vergisting van biomassa op landbouwbedrijven wel kan bijdragen aan het vergroten van de landschappelijke diversiteit.

Op 13 juli vindt de eerste expertmeeting plaats op de Dairy Campus in Goutum, een proefboerderij van de Universiteit Wageningen. Tijdens deze bijeenkomst met experts op het gebied van de productie van en beleidsvorming over biomassavergisting op landbouwbedrijven zal gekeken worden naar de voorlopig conclusie uit de verkenning en besproken worden wat een goede vervolgstap zal zijn.

20110526_verkenning_bullshit

Advertenties

Over bas vendrig

Stedenbouwkundige bij HKB stedenbouwkundigen HKB werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven! Recente projecten: SCHIEDAM Ontwikkelingsvisie Binnenstad OUD-BEIJERLAND Visie Waterfront Visie Stougjesdijk-Oost MIDDEN-DRENTHE Structuurvisie ONDERZOEK Duurzaamheid is Bullshit
Dit bericht werd geplaatst in onderzoek Duurzaamheid is Bullshit en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s