Schaal biomassa-vergisting veel te groot, ook in Italië

In de Italiaanse krant verscheen onlangs een artikel over het platteland dat opgeslokt wordt door ‘schone’ energie. Het artikel bevestigt een van onze conclusies: de huidige sturing van de overheid (zowel de nationale als de Europese!) resulteert in een verarming van de landschappelijke diversiteit.

Op de Po-vlakte in Italië hebben veel boeren een mestvergistigsinstallatie. Met de lage productprijzen van de afgelopen tijd, dankzij de crisis, zijn veel boeren zich steeds meer gaan richten op de energieproductie. In praktijk komt het erop neer dat velen alleen nog maïs verbouwen op een intensieve manier om de gistingstanks te vullen, waarin de biogas wordt opgewekt.

Het Italiaanse subsidiesysteem heeft samen met subsidies van de Europese Unie voor de productie van maïs gezorgd dat het heel winstgevend werd om grote, dure installaties te laten bouwen.Alleen al in de provincie Cremona, regio Lombardije, waren er in 2007 vijf geautoriseerde installaties; momenteel zijn dat er 130. Men schat dat 25 procent van het bouwland op dit moment wordt gebruikt voor de teelt van maïs voor biogas. Naar verwachting zullen er in 2013 in heel Lombardije vijfhonderd installaties staan. De gevolgen voor het landschap zullen rampzalig zijn. Een monocultuur van maïs is slecht voor de bodem, voor de verbouw van maïs is veel kunstmest en water nodig. Bovendien gaat wanneer er geen wisselteelt wordt toegepast de vruchtbaarheid van de grond achteruit.

De schaal waarop mestvergisting plaatsvindt is veel te groot. Energie uit mest lijkt hierbij bijna een ideologische gedachte. De initiële gedachte om het mestoverschot in te zetten voor energieproductie is in veelgevallen voorbijgestreefd door de ambitie om zoveel mogelijk ‘schone’ energie te produceren. Ja en dan is duurzaamheid bullshit.

http://www.presseurop.eu/nl/content/article/868171-schone-energie-slokt-platteland-op

Advertenties

Over bas vendrig

Stedenbouwkundige bij HKB stedenbouwkundigen HKB werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven! Recente projecten: SCHIEDAM Ontwikkelingsvisie Binnenstad OUD-BEIJERLAND Visie Waterfront Visie Stougjesdijk-Oost MIDDEN-DRENTHE Structuurvisie ONDERZOEK Duurzaamheid is Bullshit
Dit bericht werd geplaatst in onderzoek Duurzaamheid is Bullshit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s