Krimp

tram naar het bos

Kent u dat? Gekrompen wasgoed. Vaak te heet gewassen, verkeerd wasmiddel en wat al dies meer zij. U begrijpt, ik doe thuis NIET de was. Tegenwoordig zijn er ook krimpende regio’s. Wat voor wasmiddel heb je daar voor nodig?! Ik moet zeggen: er zijn landen die van mij best een beetje mogen krimpen, ik bedoel dan daadwerkelijk kleiner worden, zoals dat truitje uit de dreft-reclame.
De ‘Krimp’ die ze bedoelen is dat er minder mensen wonen dan voordien. Dat is een probleem dat ze in Frankrijk, Spanje en de Noord-Europese landen al decennia kennen. Het resultaat is dat minder mensen de aanwezige voorzieningen (scholen, winkels, zorg, etc) niet ‘in de lucht kunnen houden’ en ze er uiteindelijk van verstoken raken. Dat is natuurlijk heel erg vervelend. Vooral als je aan al die voorzieningen gewend bent.

Op regionale schaal is het beter te spreken van klontering (net zo’n vies woord als krimp) of (heel chic) coagulatie. We gaan met z’n allen meer op elkaar wonen en nemen de voorzieningen mee. Het wordt dus drukker in de stadskernen en leger daarbuiten.
Een gebaar vanuit de steden naar dit leger wordende platteland of ommeland zou kunnen bestaan uit het beter bereikbaar maken van dit buitengebied. De weinige mensen die er nog wonen kunnen dan makkelijk naar voorzieningen in de stad en omgekeerd, de stedeling kan makkelijker genieten van het mooie, lege ommeland. Soms liggen de oude tramrails uit begin 1900 nog onder het zand, zoals in Oud Beijerland of in Drenthe. Opgraven en rijden met die tram. Wat denkt u van heerlijk met de tram naar het Drentse Bos. Of met de tram een griepprik halen in de stad, voorwaar een dagje uit!

Ik ben eigenlijk wel blij met die krimp, ondanks dat ik begrijp dat mensen, die er nu wonen en de vele voorzieningen van vroeger gewend waren, het als problematisch ervaren. Hoewel….
Een interviewronde in de Veenkolonien rond Stadskanaal leert dat de mensen die er wonen nog niet eens zo ontevreden zijn, en dat ze vooral gehecht zijn aan de ruimte! En, ruimte is steeds waardevoller.

Waar we voor moeten waken is dat de stad/stedeling het lege ommeland niet moet gebruiken om er zijn vuil, misdadigers en energiewinning te dumpen. Boven de stad waait het tenslotte ook! Als je als stad/stedeling al wilt verdienen aan het ommeland: laten we ons eten er weer vandaan halen en wie weet is er een passender vorm dan klapwieken om energie te winnen. Ik verwijs u naar ons onderzoek; Duurzaamheid is Bullshit (koeienstront dus!).

Laten we werken en ontwerpen aan mooie krimpregio’s!

Advertenties

Over henkbouwman

Owner, designer and advisor of/at HKB Urban producers.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s