Raad Schiedam wil doorpakken!

Donderdag 22 maart 2012 werd de Gemeenteraad voor de tweede keer bijgepraat over de stand van zaken met betrekking tot de visie op de Binnenstad van Schiedam. Waar wij de eerste keer vooral informatie van hen wilde over hoe zij tegen de binnenstad aankeken, moesten wij nu met de billen bloot. Tijd om onze bevindingen, zoals die naar voren kwam tijdens de rondetafelgesprekken met de mensen van de verschillende afdelingen binnen de gemeente, de ondernemers, de culturele instellingen, de kinderen, de bewoners en al die andere mensen die op eigen initiatief of gevraagd langs zijn geweest in de Monopole, samen te vatten en door al deze informatie een pijl te schieten om tot een eerste aanzet van de visie te komen.

Dit is altijd een spannend moment in het visie traject. Zitten we op de goede koers, raken we de juiste snaar. Onze stelling is dat de ogenschijnlijke achterstand die Schiedam lijkt te hebben opgelopen de afgelopen jaren ten opzichte van de andere steden wel eens omgezet zou kunnen worden in een voorsprong. Kijkend naar de trends op winkelgebied gaat het steeds minder om de winkels alleen en steeds meer om het pallet aan voorzieningen (winkelen, horeca en cultuur) en is vooral de setting van groot belang. De setting in Schiedam is natuurlijk formidabel, met de prachtige Lange en Korte Haven en parallel daaraan de Hoogstraat, de Molens en al het andere cultureel erfgoed. Een uitstekende basis om in dit (internet)tijdperk de concurrentieslag aan te gaan met andere steden en bijzondere winkels, goede horeca en aantrekkelijke voorzieningen aan de stad te binden.

Natuurlijk moet er dan (zoals de Raad terecht opmerkte) nog heel wat gebeuren om dit voor elkaar te krijgen. Er dienen keuzes gemaakt te worden, te beginnen met de kades. Maar het gaat lang niet alleen maar fysieke zaken, ook mentaal moet er een slag geslagen worden. De mensen die in de stad wonen en werken moeten weer trots zijn op hun stad en complimenten omarmen (“ahh, die Jan Mulder die roept maar wat….”). Er moet een wees welkom beleid komen voor nieuwe (passende) initiatieven, met een soepele en heldere vergunning verlening. En tot slot moeten we de inwoners van de stad al vroeg betrekken bij deze mooie stad. Tijd dus om deze visie op papier te krijgen, want de Raad wil graag doorpakken, maar heeft daarvoor wel een heldere visie nodig.

Dat vroeg betrekken van inwoners daar gaan we vanmiddag trouwens direct mee aan de slag. In Sky High ontmoeten we enkele jongeren om ook van hen te horen wat zij belangrijk vinden aan de binnenstad. Benieuwd of zij net zo trots zijn op hun stad als de raadsleden.

Advertenties

Over bas vendrig

Stedenbouwkundige bij HKB stedenbouwkundigen HKB werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven! Recente projecten: SCHIEDAM Ontwikkelingsvisie Binnenstad OUD-BEIJERLAND Visie Waterfront Visie Stougjesdijk-Oost MIDDEN-DRENTHE Structuurvisie ONDERZOEK Duurzaamheid is Bullshit
Dit bericht werd geplaatst in HKB nieuws, Projecten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s