Resultaten van onderzoek en vervolg Duurzaamheid is Bullshit

Het is een tijdje stil geweest rondom ons onderzoek Duurzaamheid is Bullshit. We hebben nu echter een stevige stap gemaakt en zijn trots u de voorlopige resultaten te tonen.

Met het onderzoek Duurzaamheid is Bullshit tonen wij aan dat er inderdaad, op een duurzame wijze, een kwalitatieve slag gemaakt kan worden in het landschap, door op een bewuste wijze in te zetten op vergisting van biomassa op veehouderijen. Daarbij vormt het gas dat vrij komt bij de vergisting van de mest een bijproduct op het boerenbedrijf. Wij pleiten voor een grote gebiedsbetrokkenheid rondom deze wijze van energieopwekking. De boeren produceren niet alleen meer melk en voedsel, maar worden daarnaast de energieproducenten van de nabijgelegen dorpen. Vooral in dunbevolkte gebieden biedt deze nieuwe kijk op productie van groen gas kansen.

Dit vraagt wel om aanpassing van wet en regelgeving. Waar de overheid via SDE subsidies nu nog vooral stuurt op m3 gas, in combinatie de verplichting minimaal 50% mest toe te voegen, zou eerder gestuurd moeten worden op de ideale omvang van een bedrijf. Ook dient de controle van het digistaat (restproduct uit de vergister) op andere wijze te worden ingericht en moet uiteindelijk het hele stelsel van gasbaten aangepakt worden. Hoe dit precies zit kunt u lezen in de flyer:

duurzaamheid_is_bullshit

Hoe verder?

Het denkwerk hebben we grotendeels afgerond. We willen echter nog een mooie publicatie maken. De beschikbaar gestelde subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur voorziet hier echter niet in. We moeten om dit voor elkaar te krijgen nieuwe financieringsbronnen aanboren. Via HKB Urban Producers proberen we via crowd-funding het benodigde bedrag te verzamelen. De kern van crowd-funding is dat als we het benodigde geld niet bij elkaar weten te verzamelen funders ook niks betalen.

Onderzoek wordt volwassener als het na het vele denken in de “studeerkamer”, aan een publiek of vakgenoten wordt voorgelegd. Om ook ons onderzoek te reflecteren willen we een aantal lezingen en debatten geven. Het geven van een lezing/debat is tevens een verleiding om de financiering voor elkaar te krijgen voor de eindpublicatie.

Ook u kunt ons helpen de financiering voor de publicatie rond te krijgen. Dit kan door ons te steunen en/of uw netwerk achter de crowd-fundings actie te zetten. U kunt ze doorverwijzen naar de website van HKB Urban Producers http://www.hkbu.nl/read/projecten/id/2229548. Ze komen met deze link rechtstreeks uit op de funding pagina van Duurzaamheid is Bullshit.

Natuurlijk is het super als u met uw gemeente, bedrijf of organisatie een stukje zou willen sponsoren door uw in te schrijven voor een lezing of een publicatie. De in de mail bijgevoegde folders kunt u gebruiken om uw netwerk te informeren. Ze zijn ook te downloaden op de website van HKB Urban Producers.

Advertenties

Over hkblabla

HKB stedenbouwkundigen werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Daarom hebben wij naast ontwerpers, planologen, juristen en onderzoekers in huis en hebben we directe relaties met planeconomen en procesadviseurs. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven!
Dit bericht werd geplaatst in onderzoek Duurzaamheid is Bullshit en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s