Mijn stage bij HKB Stedenbouwkundigen

Na 17 weken zit mijn stage bij HKB er alweer op. Een intensieve doch leerzame stage waar ik met veel plezier voornamelijk aan de visie voor de binnenstad van Schiedam heb gewerkt. De visie is in opdracht van de gemeente opgesteld. De opdracht was om een breed gedragen visie op te stellen.

Om dat draagvlak op te bouwen heb ik, samen met Bas Vendrig en of Jeroen Leemans het tijdelijk BinnenstadsAtelier in de Monopole te Schiedam mogen bemannen. In het Atelier heb ik tientallen Schiedammers en niet-Schiedammers gesproken over hun kijk op de binnenstad. De belangrijkste opgave voor Schiedam is dat er meer mensen naar de binnenstad moeten komen. Om deze ambitie waar te maken moet er goed worden samengewerkt. Om een beeld te krijgen hoe deze samenwerking op dit moment in elkaar steekt, wordt op 30 juni een binnenstadfeest georganiseerd. Het benodigde bedrag voor het feest wordt bijeengebracht door de winkeliers (incl. horeca) en een aantal sponsoren. Door de winkeliers persoonlijk te benaderen heb ik veel van hen enthousiast kunnen krijgen om mee te doen aan dit feest.

“Wat heeft dit met stedenbouw te maken?” Zullen sommigen van jullie denken. Ik denk heel veel.
Het organiseren van het feest geeft HKB, gemeente en ondernemers van de binnenstad een schat aan informatie hoe de samenwerking tussen partijen kan worden geoptimaliseerd. Een goed geoliede machine is nodig om de complexe opgave voor de binnenstad te kunnen klaren. Alleen een (stedenbouwkundig) plan maken is niet voldoende je moet ook weten hoe het plan tot uitvoer te brengen.

Het Atelier en feest waren nog maar het topje van de participatieberg die HKB heeft gebruikt voor het opstellen van de binnenstadvisie Schiedam. Naar mijn mening is de manier waarop HKB de bewoners van Schiedam betrokken heeft bij het opstellen van de visie, niet alleen belangrijk om een duurzame visie op te stellen maar ook om de vertrouwen van de burger in zijn en haar overheid te herstellen.

Ik heb in ieder geval veel geleerd van deze stage, en heb dankzij deze stage ingezien dat stedenbouwkunde meer is dan alleen: onderzoeken, teken en presenteren. Maar ook participeren, waarbij je met creativiteit, bruikbare resultaten kunt boeken. Stage lopen vergt op deze manier veel energie maar je krijg er een rijke ervaring voor terug.

P.S. Voor wie zich toch zorgen maakt over het vermeende gebrek aan stedenbouwkundige leerstof, binnen mijn stageperiode, mijn bureau ligt inmiddels schandalig vol met schetsen voor een nieuw stukje Schiedam binnenstad.

Over mijzelf
Erwin Polke, derde jaar HBO bachelor Urban Design student aan de NHTV te Breda.

Advertenties

Over Jeroen Leemans

Directeur/Partner @ HKB Stedenbouwkundigen Directeur/Partner @ HKB Urban Producers Partner@ Speeltuin Bello
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s