Gemeenteraad Schiedam stelt binnenstadsvisie vast

Op 28 juni 2012 heeft de gemeenteraad van Schiedam de ontwikkelingsvisie voor haar binnenstad vastgesteld. HKB Stedenbouwkundigen en Bureau Over Morgen hebben de gemeente Schiedam begeleid bij het opstellen van de visie en de bijbehorende uitvoeringsagenda. De visie is tot stand gekomen in samenwerking met de binnenstad. Vanuit het tijdelijke BinnenstadsAtelier zijn vele gesprekken gevoerd over de toekomst van het centrum. De visie is een inspirerend startpunt en een uitnodiging van de gemeente aan haar partners om bij te dragen aan het verder versterken en op de kaart zetten van de (binnen)stad van Schiedam. Of zoals wethouder Groeneweg het in zijn voorwoord zegt: “We gaan werken aan de ‘Stad aan de Schie’ “!

 

Onontdekte schat
In de binnenstad is alles aanwezig om uit te groeien tot een zeer aantrekkelijk stadscentrum: de historische setting, de vele culturele instellingen, de goede bereikbaarheid, de rijke (brander)geschiedenis en de hoogste molens in de wereld. Schiedam is echter voor velen een onontdekte of ondergewaardeerde schat. Daardoor zijn er te weinig mensen in het centrum voor de levendigheid die een aangename binnenstad nodig heeft. Ook blijken de Schiedammers circa 60% van de bestedingen buiten de eigen stad te doen. In de visie staat dan ook de ambitie centraal om het aantal mensen in de binnenstad te verhogen en het verblijf in de binnenstad te verlengen.

Stad aan de Schie
De ontwikkelingsvisie bouwt voort op het reeds ingezette beleid van de gemeente, maar maakt wel enkele scherpe keuzes. Het zet daarmee een koers uit en biedt heldere kaders voor ontwikkeling. De vraag wat de kwaliteiten zijn van Schiedam en waar er kansen liggen voor de binnenstad is daarbij het uitgangspunt.. De ontwikkelingsvisie stelt de Schie (de Lange en Korte Haven) centraal bij de transformatie van de binnenstad. Dit is het gebied waar de rijke historie van Schiedam het meest zicht- en tastbaar is. Door hier op in te zetten kan Schiedam zich onderscheiden ten opzichte van andere steden in de regio. De binnenstad van Schiedam moet een ‘struingebied’ worden met winkels in een historische setting waarvan je niet al thuis weet wat ze verkopen. Speciaalzaken, horeca, culturele instellingen en markten moeten mensen uitnodigen tot een (verlenging van hun) bezoek aan de historische binnenstad. De combinatie van dynamiek en variatie moet zorgen voor een sfeervol stadshart waar voor iedereen wat te beleven valt.

Uitvoeringsagenda
Gemeenten hebben structureel minder middelen beschikbaar en ook de private en particuliere partijen zijn selectiever met hun investeringen. Door het aanwijzen van sleutelprojecten in de uitvoeringsagenda maakt deze visie duidelijke keuzes waar de gemeentelijke investeringen de komende periode naar toe gaan. Door het labelen van reeds bestaande budgetten aan deze projecten wordt een flink deel van de visie gefinancierd uit bestaande middelen. Zo wordt de renovatie van de kades in de binnenstad aangepakt voor een totale herinrichting en herpositionering van het gebied als drager van de binnenstad.

Maar de uitvoeringsagenda bevat ook niet-fysieke projecten. Met de oprichting van een binnenstadsloket nodigt de gemeente bewoners, ondernemers en investeerders uit om samen met de gemeente de visie te verwezenlijken. Vanuit dit loket wordt gekeken hoe dit idee verder gebracht kan worden. Op deze manier wordt de reeds losgemaakte energie uit het voortraject geborgd en kan de gemeente samen met andere initiatiefnemers samenwerken aan een binnenstad waar veel te doen is, waar men vol trots over vertelt en waar men onderdeel van wil uitmaken!

Download hieronder de ontwikkelvisie binnenstad voor de gemeente Schiedam.

20120704_Schiedam_visie_def

Advertenties

Over bas vendrig

Stedenbouwkundige bij HKB stedenbouwkundigen HKB werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven! Recente projecten: SCHIEDAM Ontwikkelingsvisie Binnenstad OUD-BEIJERLAND Visie Waterfront Visie Stougjesdijk-Oost MIDDEN-DRENTHE Structuurvisie ONDERZOEK Duurzaamheid is Bullshit
Dit bericht werd geplaatst in HKB nieuws, Projecten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gemeenteraad Schiedam stelt binnenstadsvisie vast

  1. Pingback: HKB Stedenbouw – HKB Urban producers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s