Schiedam wint BNG Erfgoedprijs 2012

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Schiedam de trotse winnaar is geworden van de BNG Erfgoedprijs 2012. Deze prijs, die bedoeld is om gemeenten te stimuleren om erfgoed effectief in te zetten in het lokale beleid is een erkenning van de koers die de gemeente met onder meer het vaststellen van de (door HKB opgestelde)  Ontwikkelingsvisie voor de Binnenstad en het project Werk aan de Winkel is ingeslagen.

20111206_foto_dak_havenkerk_1-Panorama2_kl

Met Bestemmingsplan On Tour gaan wij door op dit ingeslagen pad en proberen wij bij de uitwerking van de Ontwikkelingsvisie in een Bestemmingsplan wederom het gesprek aan te gaan met de inwoners en ondernemers van de binnenstad. Dit keer niet vanuit het BinnenstadsAtelier, aangezien hier tot 21 december nog terecht kunt voor een hapje en een drankje, maar met de HKB-keet. Wij voelen de verantwoordelijkheid om dit op zorgvuldige wijze te doen en horen graag van u wat u daarbij belangrijk vindt om vast te leggen.

Hieronder vindt u het persbericht wat ook terug te vinden is op de site van BNGerfgoedprijs.nl

Op de site van de gemeente staat het volgende bericht:

Op vrijdag 7 december 2012 heeft juryvoorzitter van de BNG Erfgoedprijs, de heer A. Brok, bekendgemaakt dat Schiedam deze prijs heeft gewonnen. Schiedam mag een jaar lang de eervolle titel ‘Beste erfgoedgemeente van Nederland’ voeren. “Deze prijs is een prachtige erkenning van het vele werk dat Schiedam in de afgelopen jaren samen met vele partners heeft verzet tot behoud en ontwikkeling van het Schiedams erfgoed”, aldus Peter Groeneweg, wethouder binnenstad en monumenten. De prijsuitreiking met bijbehorend bedrag van € 25.000,– is vanwege de weersomstandigheden uitgesteld tot begin januari 2013.

Maar liefst 34 gemeenten meldden zich dit jaar aan voor de BNG Erfgoedprijs. Schiedam werd met Beemster, Hellevoetsluis, Rheden en Winterswijk genomineerd voor de prijs. Bij de beoordeling van de aanmeldingen lette de jury op de wijze waarop burgers actief worden betrokken bij erfgoedbeleid, of erfgoed ook op andere beleidsterreinen wordt ingezet, hoe krachten worden gebundeld en op welke wijze de gemeente over zijn erfgoed communiceert.

Ontwikkelvisie voor de Binnenstad
De wijze waarop Schiedam in het afgelopen jaar met de vele groepen in de stad de Ontwikkelvisie voor de Binnenstad tot stand heeft gebracht, trok hierbij de aandacht. De jury had grote waardering voor de wijze waarop Schiedam haar geschiedenis van werkstad, industriestad en jeneverstad als vitaliserende kracht wil gebruiken, vooral voor de plaatselijke economie. Schiedam investeert in de levendigheid en de belevingswaarde van de historische binnenstad. De jury vond het project Werk aan de Winkel lovenswaardig, omdat hierbij het aanzien van de historische winkelstraat Hoogstraat wordt verbeterd, in samenwerking met ondernemers en particulieren.

Wethouder Groeneweg is bijzonder trots op de Erfgoedprijs 2012 voor Schiedam. “De toekenning van de BNG Erfgoedprijs is een erkenning dat we op de goede weg zijn en dat ons verhaal voor de binnenstad klopt en aanspreekt bij partijen van buiten de stad. Deze eer komt natuurlijk ook onze partners toe. Samen gaan we verder op weg om de stad door te ontwikkelen tot een authentieke historische industriestad waar cultureel en recreatief veel te beleven is. De ontwikkelvisie is een goed kader om gerichte en strategische investeringen in de binnenstad te maken, ook in tijden van bezuinigingen. De waardering van de jury voor het project Werk aan de Winkel is mooi. Recent kwam een aantal de panden aan de Hoogstraat uit de steigers: een belangrijke kwaliteitsslag.”

Aan de BNG Erfgoedprijs is een bedrag van €25.000,– verbonden. De besteding van dit geld ligt nog niet vast. Peter Groeneweg wil het bedrag gebruiken om in lopende of op te starten projecten een belangrijke plus te realiseren. “De besteding van het geld is echter niet alleen een zaak van de gemeente. Graag willen wij met onze partners in de stad bepalen op welke wijze het geld het beste kan worden besteed: doel is natuurlijk dat alle Schiedammers van het resultaat kunnen genieten”.

Het juryrapport kunt u hier lezen

Advertenties

Over bas vendrig

Stedenbouwkundige bij HKB stedenbouwkundigen HKB werkt al meer dan 65 jaar aan de leefomgeving van mens, dier en plant. Stedenbouw en landschap zijn onze kerndisciplines. Wij kunnen en willen een rol spelen in de initiatie-, de ontwerp- en realisatiefase. Wij werken graag aan plannen die haalbaar zijn vanuit maatschappelijk oogpunt, voor de markt en voor de wet- en regelgever. Maar, het moet ook mooi worden en vooral blijven! Recente projecten: SCHIEDAM Ontwikkelingsvisie Binnenstad OUD-BEIJERLAND Visie Waterfront Visie Stougjesdijk-Oost MIDDEN-DRENTHE Structuurvisie ONDERZOEK Duurzaamheid is Bullshit
Dit bericht werd geplaatst in HKB nieuws, media, Projecten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s